Går upp i vikt trots kaloriunderskott och träning

← Kaloriunderskott – det är att gå ner i vikt snabbt
Innehållsförteckning

Att stå på vågen och se siffrorna stiga när du faktiskt gör allt “rätt” kan vara en av de mest frustrerande upplevelserna i en viktresa.

Du räknar kalorier, tränar regelbundet, och ändå – där är de, extra kilona.

Vad händer egentligen?

Vi har tidigare pratat om varför man Går inte ner i vikt trots kaloriunderskott.

Men vad om det motsatta händer? Vad gör du när du faktiskt går upp i vikt trots kaloriunderskott?

Det är en förvirrande situation som kan få vem som helst att vilja ge upp.

Ta ett djupt andetag…

Du är inte ensam i detta, och det finns nästan alltid en logisk förklaring – och lösning.

Kortsiktig viktökning är inte alltid fett

De flesta viktökningar handlar faktiskt inte om fett. Det är något som är viktigt att förstå.

Tillfälliga viktsvängningar beror oftast på vatten, matvolym eller matsmältningsprocesser, inte fettökning.

En salt måltid, ömma muskler efter ett träningspass, eller hormonella förändringar kan tillfälligt öka vikten markant.

Att gå upp 1-2 kg över en natt är helt normalt och återspeglar inte förändringar i kroppsfett. Tänk på det nästa gång vågen visar en oväntad siffra.

Du är i underskott vissa dagar, inte konsekvent

Ett av de vanligaste problemen vid viktuppgång trots kaloriunderskott är att underskottet inte är konsekvent.

Veckans totala kaloriintag betyder mer än dagliga ansträngningar. Några enstaka dagar med högt kaloriintag (särskilt helger eller “fuskdagar”) kan lätt omintetgöra veckan.

Det är enkelt att tro att du är i ett konstant underskott när det i verkligheten mer liknar en sicksack. Du kanske äter perfekt måndag till torsdag, men kompenserar omedvetet under helgen.

Faktum är att två dagars överätande lätt kan eliminera fem dagars perfekt kaloriunderskott. Kroppens matematik är obarmhärtig.

Spårningen är inte tillräckligt exakt

Går du upp i vikt trots kaloriunderskott? Kanske är ditt underskott inte riktigt så stort som du tror.

Dolda kalorier lurar överallt: olja vid matlagning, såser, små mellanmål eller drycker som glöms bort i loggningen.

Loggningsfel, felaktiga databasinmatningar eller portionsstorlekar som är 20-30% fel är vanligare än vi tror.

Att äta “nyttiga” livsmedel betyder inte automatiskt att du äter färre kalorier. En stor skål nötter eller avokado kan innehålla lika många kalorier som en hamburgare.

Var ärlig mot dig själv. Räknar du verkligen allt? Många underskattar sitt intag med uppemot 30% – inte av oärlighet, utan av ren mänsklig tendens.

Träning kan påverka vattenretention

Nya eller intensiva träningspass leder till inflammation och muskelreparation. Detta drar till sig vatten och kan tillfälligt öka vikten.

Det är faktiskt vanligt att gå upp i vikt när man börjar styrketräna – även när man är i kaloriunderskott. Kroppen lagrar glykogen och vatten i musklerna som en del av anpassningsprocessen.

Denna viktuppgång trots kaloriunderskott är tillfällig, men kan vara frustrerande om du inte förstår den. Fokusera istället på hur kläderna sitter och hur du känner dig.

Stress, sömn och hormoner

Kronisk stress och dålig sömn höjer kortisol, vilket kan orsaka vattenretention och ökad aptit. Det här är ett ofta förbisett problem.

Hormonella förändringar (särskilt hos kvinnor) kan maskera fettförlust på vågen i dagar eller veckor. Mensen kan exempelvis orsaka vattenretention på upp till 2 kg.

Dessa faktorer stoppar inte ett kaloriunderskott från att fungera, men de kan fördröja synliga resultat. Ibland kan kroppen hålla kvar vatten i flera veckor innan den plötsligt “släpper” det – det så kallade “whoosh”-fenomenet.

Dra gränsen

Riktig fettökning kräver ett kaloriöverskott. Det är fysikens lag.

Om du verkligen går upp i vikt under en längre period, är kaloriunderskottet troligen inte konsekvent eller korrekt beräknat. Här behöver du vara helt ärlig med dig själv.

Men de flesta fall av viktuppgång trots kaloriunderskott är tillfälliga, åtgärdbara och handlar inte om faktiskt fett. Var tålmodig med processen.

För att se helheten, överväg att använda ett holistiskt tillvägagångssätt med en kaloriräknare app. Den visar din utveckling och utför beräkningar dagligen för att hjälpa dig att nå resultat snabbare.

Kom ihåg att din kropps reaktion på kaloriunderskott är individuell. Lyssna på din kropp, var konsekvent, och se bortom vågens dagliga svängningar. Ibland krävs tålamod innan resultaten verkligen visar sig.

Relaterade inlägg

Vad är en kalori? Allt du behöver veta för viktminskning

Kalorier. Vi hör ordet hela tiden i samtal om mat, träning och viktminskning.

Läs mer
Hur räknar man ut hur mycket kalorier man ska äta? [SVAR]

Hur räknar man ut hur mycket kalorier man ska äta? [SVAR]

Har du någonsin stirrat på tallriken framför dig och undrat: “Är detta verkligen rätt mängd mat för mig?” Du är inte ensam. I Sverige står många av oss inför samma fråga varje dag. Vi scrollar genom sociala medier fyllda med olika dietråd, hör vänner prata om den senaste trenddieten, och känner oss förvirrade över vad som egentligen är rätt för just vår kropp.

Läs mer

Hur mycket kaloriunderskott för att gå ner i vikt

Att skapa ett kaloriunderskott är nyckeln till viktminskning, men hur mycket behöver du egentligen? För lite ger knappt märkbara resultat medan för mycket kan vara ohållbart och leda till trötthet, muskelnedbrytning och att man ger upp. I den här artikeln går vi igenom exakt hur stort kaloriunderskott du bör ha för att nå dina mål på ett hälsosamt och hållbart sätt.

Läs mer